tobie nathan

Romanul “Ce pays qui te ressemble” (“Această țară care îți seamănă”) de Tobie Nathan, apărut în acest an la Editura Stock, a constituit opțiunea juriului studenților din România pentru “Prix Goncourt – Le choix roumain 2015/Premiul Goncourt – Alegerea studenților români 2015”.

Anunțul a fost făcut vineri de Ioana Rosenberg, președinte de onoare al acestei ediții și directoare a editurii Ibu Publishing, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Artmark.

Ea a remarcat pasiunea studenților în deliberarea asupra romanului câștigător și și-a exprimat convingerea că proiectul va contribui la popularizarea literaturii franceze contemporane în România.

Directorul Biroului pentru Europa centrală și orientală al Agenției universitare a Francofoniei — AUF, Fabien Flori, a salutat organizarea acestei competiții culturale în România, precizând că agenția este parteneră a concursului similar din Serbia.

“Francofonia acoperă o zonă mult mai largă decât Franța propriu-zisă”, a spus Fabien Flori, exprimându-și satisfacția că “franceza este o limbă vie, care reunește energii din patru colțuri ale lumii”.

Ambasadorul Franței, François Saint-Paul, s-a declarat foarte impresionat de activitatea, nivelul și implicarea studenților români.

“Cred că este caracteristic acestei țări deschiderea către ceilalți și către alte culturi și faptul că există oameni care pot să vorbească și să înțeleagă atât de bine o altă limbă și o altă cultură. Este ceva pe care eu îl admir foarte mult”, a spus François Saint-Paul.

Diplomatul a evocat și concursul de filosofie franceză, al cărui premiu a fost decernat unei studente românce.

Directorul Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, amfitrionul întâlnirii, l-a sunat, după anunțarea câștigătorului, pe directorul Casei de editură Stock, care și-a exprimat satisfacția în legătură cu alegerea studenților români.

Scriitorul David Foenkinos, laureat al Premiului Renaudot pentru romanul “Charlotte”, care a participat la deliberarea juriului, și-a exprimat admirația pentru nivelul intelectual foarte înalt și modul excepțional de cunoaștere a limbii franceze.

Ajuns la cea de-a treia ediție, “Prix Goncourt — Le choix roumain/Premiul Goncourt — Alegerea studenților români” este un proiect care are ca scop punerea în valoare a relațiilor culturale contemporane franco-române din domeniul literaturii.

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, un juriu format din studenți la literatură franceză ai universităților din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecții a Academiei Goncourt.

Gândit ca un motor de colaborare interuniversitară la scară națională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generații de critici ai literaturii franceze contemporane și deschiderea publicului larg către marii săi autori.

România este al cincilea spațiu geografic care, în 2013, alături de Italia, a inaugurat Lista Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011) și Orientul Mijlociu (Liban, 2012).

La selecția din România au participat șapte departamente de literatură franceză din șapte universități ale țării: Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara, constituind un juriu de 70 studenți.

În 2014, juriul din România a ales câștigător romanul “Mersault, contre-enquete” de Kamel Daoud, care va fi publicat la editura Ibu Publishing în luna noiembrie, cu ocazia celei de-a 22-a ediții a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus.

Evenimentul este organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Agenția universitară a Francofoniei.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu)

http://www.agerpres.ro/cultura/2015/10/30/un-roman-de-tobie-nathan-a-castigat-premiul-goncourt-alegerea-studentilor-romani–15-46-03

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.