Imaginati-va o poveste de dragoste in Maroc si puteti castiga romanul “Armata Salvarii”, de Abdellah Taïa

Va oferim o carte daca ne spuneti cum va imaginati o poveste de dragoste in Maroc. La ce visati voi, plecand de la fragmentul de mai jos?

Puteti castiga noul volum lansat de Editura IBU, Armata Salvarii , de Abdellah Taïa, din care face parte acest text.

“Nu departe de gara era o statie de taxi. Fara sa ma gandesc de doua ori, m-am grabit spre primul. Am batut in geam. Soferul a lasat geamul jos. In mod miraculos, zambea. Nu mi-a dat ocazia sa fiu primul care ia cuvantul. Il luase el deja, si in franceza.  Eram asa de bucuros la auzul acelor cuvinte frantuzesti, pronuntate cu accent genevez, ca am uitat sa mai fiu atent la sensul lor. L-am rugat sa repete ceea ce mi se paruse a fi o intrebare.

„- V-am intrebat ce sunteti, kuweitian sau qatar.

–         Nici una nici alta. Sunt…

–         Saudit, atunci… cu siguranta… Aveti ochi de saudit. Sunteti saudit… nu? Ziceti… n-am dreptate…? Aveti o franceza impecabila pentru un saudit.

–         Nu, nu sunt saudit…

–         Nu cred, aveti infatisarea unui saudit autentic.

–         Nu, nu, deloc… Sunt…

–         Nu-mi spuneti, lasati-ma sa ghicesc! Sunteti din Emiratele Arabe Unite?

–         Nu.

–         Din Bahrein?

–         Nu.

–         Decat sa ma fac de ras, mai bine ma dau batut.

–         Sunt marocan.

–         Imi place Marocul! Imi plac femeile marocane. Sunteti din Casablanca?

–         Nu, din Rabat. Mai precis, din Salé.”

Spre marea mea surprindere, atitudinea lui a ramas neschimbata, n-a devenit dezagreabila. Sigur, pricepuse ca n-avea sa obtina de la mine ceea ce sperase, din moment ce nu eram de nationalitatea corespunzatoare.

S-a dat jos din taxi si m-a invitat sa ma asez langa el pe capota, cala inca, a masinii. Ca si mine, simtea nevoia sa stea de vorba. Ca si mine, nu mai suporta linistea. A vorbit mai mult decat mine, pentru multa vreme. Despre soarele Marocului. Despre o femeie, Seloua, pe care o iubise in Tanger si pentru care a fost pe punctul de a-si lasa balta viata pe care o avea in Elvetia.

„M-a fermecat. Nu mai eram eu. Niciodata, nicio femeie n-a avut un astfel de efect asupra mea. Eram gata chiar sa ma convertesc la mahomedanism ca sa putem sa ne casatorim in Maroc. Visam sa… ”

Continuati, in maximum 5 randuri, visul elvetianului indragostit de o marocanca. Cele mai frumoase 3 povesti trimise pana la 15 martie vor castiga romanul Armata Salvarii, de Abdellah Taïa!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply