Nu mai cauta fericirea, ea este chiar aici si acum!

Fragment din Cum m-am vindecat de nefericire, de Gigi Ghinea

“Mulţi dintre noi s-au întrebat cum se face că unii oameni pot trece cu mai multă uşurinţă peste încercările vieţii, unele chiar dramatice, iar alţii renunţă, chiar cedează psihic după unele încercări.

Ne putem gândi, fireşte, la acele înclinaţii sau predispoziţii structurale, temperamentale, pe care psihologia le-a numit optimism şi pesimism. Acest fapt este, desigur, destul de adevărat şi trebuie să recunoaştem că unii sunt din naştere mai veseli, mai comunicativi, mai sociabili, iar alţii mai retraşi, mai puţin vorbăreţi. Însă a considera de la sine prestabilit acest „adevăr”, acceptându-l uneori ca pe o fatalitate, reprezintă un obicei de gândire greşit, care ne limitează posibilităţile, îngrădindu-ne pur şi simplu viaţa. Este un fel de autosabotaj.

S-a constatat că prin exerciţiul repetat şi conştient al unor noi modele sau tipare de gândire şi comportament putem deveni mai fericiţi sau, cu alte cuvinte, mai optimişti. Optimismul se învaţă! Dar cum?

Un alt aspect al acestui demers îl reprezintă faptul că majoritatea oamenilor consideră că a fi fericit sau a căpăta o oarecare bunăstare interioară presupune un proces complicat şi costisitor: mersul la psiholog sau psihanalist o bună bucată din viaţă, aderarea la cine ştie ce mişcări New Age, care, la fel, presupune timp şi bani, divorţul, părăsirea familiei ş.a.m.d. Nu exclud existenţa şi a unor astfel de situaţii. Însă, din experienţa personală şi profesională, am constatat că, de cele mai multe ori, fericirea e în noi şi, odată descoperită, nu mai e nevoie să schimbi nimic în exterior, pentru că vei învăţa să accepţi senin ceea ce este, vei transmite în jur iubire şi recunoştinţă, care se vor întoarce, spre tine, negreşit.

Aşadar, fericirea începe cu tine! Cu fiecare dintre noi. Fii fericit tu însuţi ca să-i poţi face fericiţi pe cei din jur. Dacă vom proceda cât mai mulţi astfel, vom deveni mai buni şi vom putea clădi o lume mai bună.

Avem nevoie de credinţă, de răbdare, dar mai ales de câteva schimbări.

Fericirea despre care vorbesc eu şi pe care o practic zi de zi este ca un proces tehnologic. Recunoaştem, desigur, mulţi dintre noi, că folosim computerul măcar pentru a trimite email-uri, care au înlocuit scrisorile de odinioară. Folosim, de asemenea, cuptorul cu microunde, maşina de spălat, chiar autovehiculul (mulţi dintre noi), fără să ştim neapărat cum funcţionează. De ce? Pentru că asta e treaba altora, nu a noastră. Aşa şi cu fericirea personală. Cum se face, din punct de vedere ştiinţific, a fost treaba altora, a unor cercetători care au studiat în laboratoare şi prin alte metode cum funcţionează creierul uman. Nu e nevoie să învăţăm neapărat ani întregi acest mecanism. Deşi nu ne împiedică, la fel, nimeni s-o facem. Însă ceea ce pot să îţi spun chiar acum este că felul în care funcţionează creierul nostru poate fi modificat prin schimbarea conexiunilor neuronale existente distructive, greşite, cu altele noi şi pozitive.

Dacă nu ai aflat încă, stările interioare sunt provocate de gânduri. Sentimentele noastre sunt alcătuite din emoţii provocate de gânduri. Astfel, se formează conexiuni neuronale gata să simtă, să anticipeze pericolul, să prevadă răul, transportându-ne cu totul într-o realitate închipuită, care încă nu s-a produs, dar pe care ne place să spunem că o putem controla. Ne imaginăm în mod stupid că realitatea există în conformitate cu ceea ce gândim noi despre ea şi, ceea ce e şi mai dramatic, că realităţile celorlalţi sunt la fel. Greşit!

Şi, aflând un fapt atât de evident, putem măcar să ne ocupăm doar de propria realitate, încercând s-o îmbunătăţim, să consolidăm ceea ce este al nostru, viaţa proprie.

Redefinirea fericirii: diferenţa dintre plăcerea de moment, entuziasmul simţit şi trăit întâmplător, care vine din situaţiile de viaţă plăcute pentru care nu depunem un efort conştient, ci doar se întâmplă! Ceva care seamănă cu hazardul, dar care, fireşte, merită savurat şi poate deveni cu atât mai plăcut cu cât nu ne-am străduit prea mult să-l obţinem. Pot fi momente de plăcere erotică, sexuală, plăcerea unei mese copioase, a întâlnirii întâmplătoare cu cineva drag, a unui succes neaşteptat sau poate nesperat.

Toate acestea şi multe altele fac diferenţa între extaz, clipe de fericire sau ceea ce se întâmplă plăcut – aşa ca mai sus – şi ceea ce dobândim conştient, acţionând disciplinat şi consecvent, cu iubire de sine. Adică ceea ce vei putea învăţa din această carte, care nu este altceva decât mărturisirea unei experienţe personale a unui om ca şi tine. Revelaţia de a descoperi ceea ce ştiam deja, teoretic: că fericirea poate fi şi este o stare de bine ca fundal peste care curge viaţa de fiecare zi. Că ea poate fi dobândită prin practicarea câtorva exerciţii simple, în mod regulat şi conştient, timp de patru săptămâni. Exerciţiile simple pe care urmează să le practici au rolul de a-ţi schimba obiceiurile proaste cu altele noi şi mult mai sănătoase, comportamente, moduri de a gândi, de a fi, vechi şi distructive, cu altele noi, conştiente şi sănătoase, cu şi din iubire.

Fericirea se învaţă! Ca şi şofatul sau orice altă deprindere zilnică, îmi îngădui să afirm că fericirea despre care vorbesc este „ca spălatul pe dinţi”! De aceea, îţi recomand ca, de fiecare dată când te speli pe dinţi – lucru pe care bănuiesc că-l faci zi de zi, iar cei care-l fac de două ori pe zi vor deveni mai repede fericiţi –, să îţi aminteşti doar că doreşti să devii mai fericit! Mai împăcat, mai calm, mai echilibrat, mai iubitor, mai detaşat şi relaxat. Şi că acest lucru depinde doar de tine şi e la îndemâna oricui, cu o singură condiţie: să crezi cu toată fiinţa că se poate, apoi să îţi doreşti la fel de mult să schimbi câte ceva, să îţi asumi un minim efort conştient timp de patru săptămâni, pentru că apoi totul vine de la sine. Devine ca spălatul pe dinţi. Vei fi fericit de la sine, adică din interior. Fericirea este în noi, se găseşte acolo, ca resursă mai mult sau mai puţin folosită, însă, cu certitudine, în cele mai multe dintre cazuri, este o resursă neconştientizată şi, deci, needucată.”

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Nu mai cauta fericirea, ea este chiar aici si acum!

  1. Pingback: youtube.com Coub видео приколы подборка

  2. Pingback: Fruityloops Crack

  3. Pingback: Autodesk Discount

Leave a Reply