O marturie curajoasa despre descoperirea identitatii sexuale

Armata Salvarii, de Abdellah Taïa

In universul familial calduros si senzual in care s-a nascut Abdellah Taïa, copiii stiu totul despre partidele de amor ale parintilor. Din pudoare, nu vorbesc despre asta niciodata.
Aflat intr-o călătorie la Tanger cu fratele mai mare, adolescentului ii este revelata natura dorinţei sale sexuale. Face o pasiune pentru fratele pe care il venerează si cade pradă disperarii cand acesta, indragostit de o femeie, il paraseste.
Ajunge la Geneva, cu o bursa de studii. Dupa ce visase atata vreme la Europa, descopera singurătatea, departe de ai sai. Ii este foarte greu sa scape de imaginea de obiect sexual cu care este perceput de cei pe care ii intalneste.

„Romanul lui Abdellah Taïa este, inainte de toate, o poveste scrisa cu caldura, cu incredere si cu aplomb despre experientele formarii prin care – formal, desigur – am trecut cu totii. Nimic din ceea ce inseamna experienta sexuala nu lasa aschii de vulgaritate. Totul apare firesc, de un firesc insa miraculos, de care naratorul pare sa se mire primul, chemandu-si cititorii alaturi.“

Alexandru Matei

Abdellah Taïa este primul scriitor arab care si-a declarat public homosexualitatea. A copilarit intr-un cartier sărac din Salé, într-o familie cu opt copii. A studiat literatura la Universitatea din Rabat. Acolo si-a intalnit prima dragoste, un profesor elvetian. L-a urmat la Geneva, unde primise o bursa de studii. Din 1999, traieste la Paris. Si-a pregătit doctoratul la Sorbona. Editura Seuil din Franta i-a publicat cinci carti, printre care si Armata Salvării – 2006, Une mélancolie arabe (O melancolie araba) -2008 si Lettres à un jeune marocain (Scrisori către un tanar marocan) – 2009. A primit prestigiosul Premiu Flore, in 2010, pentru ultimul sau volum publicat, Le Jour du Roi (Ziua regelui). Scrie articole in presa marocana, franceza si canadiana (Libération, Le Monde, Match du Monde, Transfuge).

Armata Salvarii este prima lui carte tradusa in limba romana.

„In mintea mea, realitatea familiei noastre are un foarte pregnant iz sexual, e ca si cum am fi fost cu totii parteneri unii pentru altii, ne amestecam fara incetare si fara sa ne simtim vinovati in vreun fel. Sexul nu trebuie sa fie niciodată ceva de care sa te temi, indiferent cu cine il faci. Prin felul in care si-a trait viata, prin placerile si gusturile ei, mama a fost cea care mi-a dat această lectie pe care n-am s-o uit si pe care incerc, cateodată cu naivitate, sa o pun in practica.“

Abdellah Taïa

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply