Colectia Zohra: romane in care vei descoperi fascinatia diferentelor si murmurul lumilor îndepartate.

Kamel Daoud - Cazul Meursault, contraanchetă

Cazul meursalt contraancheta

Premiul Goncourt România - 2014

Nr. pagini: 160
An apariție: 2015
ISBN: 978-606-930548-5

O să îţi fac un rezumat al întâmplării înainte să încep să ţi povestesc: un bărbat care ştie să scrie ucide un arab care, la momentul respectiv, nu avea nici măcar nume – ca şi cum l ar fi agăţat în cui înainte să intre în decor –, apoi începe să explice lumii că totul a fost din vina unui Dumnezeu care nu există, din cauza a ceea ce tocmai i s a dezvăluit sub soarele arzător şi pentru că sarea mării l a forţat să închidă ochii. […]

Fratele meu nu a avut dreptul să spună nimic în povestea asta. Şi uite cum tu, ca şi înaintaşii tăi, ați luat o pe un drum greşit.

Absurdul suntem noi, fratele meu şi cu mine, îl ducem în spate sau îl îngropăm în adâncurile acestor pământuri, nu aparţine altcuiva.

Numele lui Camus nu este pomenit niciodată în Cazul Meursault, contraanchetă, superb roman scris de Kamel Daoud, care este o replică și o prelungire a Străinului. Cartea este atribuită însuși asasinului, Meursault, care ar fi scris-o după eliberarea din închisoare. De parcă ar fi vorba de o poveste adevărată, de parcă ficțiunea ar fi contaminat realitatea în așa măsură încât ar fi reușit să o substituie. Ce tribut mai frumos poate fi adus literaturii?

Macha Séry, Le Monde

 

Kamel Daoud este un scriitor și jurnalist politic algerian. Un imam salafist (curent religios islamic extremist) a lansat o fatwa (condamnare la moarte) pe numele scriitorului. Kamel Daoud a depus plângere penală.

 

Cazul Meursault, contraanchetă a fost recompensat cu Premiul Goncourt pentru primul roman, Premiul François Mauriac și în 2014 s-a aflat în fruntea listei Goncourt – alegerea studenților români.

 

 

26,00Lei 20,00Lei
Cod : CZ-CM
Cantitate:

 

 ue guv  IS 
 UNIUNEA EUROPEANA  GUVERNUL ROMANIEI

 Instrumente Structurale

2007-2013

 
Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”
„Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”

Eficientizarea și creșterea competitivității Editurii IBU Publishing House SRL prin tehnologia informațiilor
Proiect cofinaţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională
“Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe operaţionale cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
“Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Powered by WebTotal Creation

Acest site foloseste cookies. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru, sunteti de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.
Mai mult Accept Refuz